Όλοι συμφωνούν ότι η εφηβεία είναι μια περίοδος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην εξελικτική μας πορεία απο παιδιά σε ενήλικες. Τα πάντα σε αυτή τη φάση της ζωής μας αλλάζουν: το σώμα μας, η φωνή μας, οι διαθέσεις μας, τα ενδιαφέροντα μας, οι στόχοι μας. Ταυτόχρονα είναι μια περίοδος που και η ίδια η κοινωνία έχει ορίσει ως μετάβαση στο τελικό στάδιο κοινωνικοποίησης του ατόμου και την πλήρη ένταξη του στο στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Αναγνωρίζονται περισσότερα δικαιώματα αλλά μαζί αυξάνονται και οι υποχρεώσεις…

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον των έντονων διεργασιών σε ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο οι έφηβοι προσπαθούν να βρουν την ισορροπία και την ταυτότητα τους, χωρίς να μπορούν ωστόσο να το καταφέρουν πάντοτε με επιτυχία. Συχνά υπάρχουν αναταράξεις σε αυτήν την πορεία προσαρμογής, τις οποίες το περιβάλλον των εφήβων κι αυτό με τη σειρά του, δυσκολεύεται να τις απορροφήσει ανώδυνα αποφεύγοντας τις συγκρούσεις.

Στην συμβουλευτική εφήβων, αναγνωρίζοντας τις παραπάνω δυσκολίες, προσπαθούμε να ακούσουμε, να κατανοήσουμε και να στηρίξουμε τα νέα παιδιά, μέσα σε ένα σταθερό πλαίσιο αναφοράς που τους παρέχει ασφάλεια, εμπιστοσύνη αλλά και σαφή όρια. Με ειλικρινή διάλογο, υπομονή και κατανόηση, προσπαθούμε να ορίσουμε τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς τους και ταυτόχρονα να αναδείξουμε τα δυνατά τους σημεία, τις αξίες και τα όνειρα που έχει το κάθε παιδί, προκειμένου να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις, με πίστη στον εαυτό του για να καταφέρει τους στόχους του.

Στην περίοδο αυτή θα έρθουμε αντιμέτωποι με θέματα όπως:

  • Σχέσεις με γονείς, συμμαθητές, συνομήλικους
  • Προβλήματα συμπεριφοράς στην οικογένεια, το σχολικό περιβάλλον ή την παρέα. συμβουλευτική εφήβων
  • Σχολική επιτυχία – αποτυχία. Επαγγελματικός προσανατολισμός
  • Πρώιμες μορφές εξάρτησης από το internet, χασίς ή άλλες ουσίες
  • Άγχος, ανησυχία για τη “φυσιολογικότητα” (ύψος, βάρος, εμφάνιση, σεξουαλικότητα)
  • Αναζήτηση προσωπικής ταυτότητας και πρώτες υπαρξιακές αγωνίες

Βιβλιογραφία

Ο χώρος μας

Θα βρείτε το Το Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης επαφή, στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής αμέσως μετά την γέφυρα του Σταυρού.

Η εύκολη πρόσβαση μεσω των λεωφόρων Μεσογείων και Κλεισθένους καθώς και μέσω της Αττικής Οδού (έξοδοι Ε15, Υ4 και Υ6) εξυπηρετεί την περιοχή των βορείων προαστίων: Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Χολαργός, Παπάγου, Ψυχικό, καθώς και Μελίσσια, Βριλήσσια, Πεντέλη, Μαρούσι και Κηφισιά.

Επίσης μέσω των λεωφόρων Μαραθώνος, Λαυρίου και Αρτέμιδος-Σπάτων διευκολύνεται η πρόσβαση των περιοχών της Ανατολικής Αττικής: Γέρακας, Παλλήνη, Γλυκά Νερά καθώς και οι όμοροι δήμοι, Ραφήνα - Πικέρμι, Σπάτα - Αρτέμιδα (Άρτεμις), Νέα Μάκρη - Μαραθώνα, Παιανία - Κορωπί - Κερατέα και Μαρκόπουλο - Πόρτο Ράφτη.