Παιδί & Εκπαίδευση

Να είστε ρεαλιστές στις προσδοκίες σας

Η ευγένεια που μπορούμε να περιμένουμε από ένα παιδί, εξαρτάται από την ηλικία του και από την ανάπτυξή του. Δεν πρέπει όμως και να υποτιμήσουμε τις δυνατότητές του. Στην ηλικία των έξι ετών, μπορεί ωραιότατα να μάθει να συστήνεται όταν απαντά στο τηλέφωνο ή να μην σηκώνεται από το τραπέζι χωρίς να ζητήσει άδεια.

Το παιδί δεν μπορεί, παρ΄όλα αυτά, να είναι τέλειο όλη την ώρα. Καταλαβαίνει γρήγορα ότι, ανάλογα με τους χώρους και τις καταστάσεις, πρέπει –λίγο πολύ-, να ελέγξει τη συμπεριφορά του, κάτι που κάνουμε κι εμείς άλλωστε.

Το μικρό παιδί κάτω των τριών ετών

Είναι η ηλικία κατά την οποία θα θέσετε τις βάσεις: τις τέσσερις μαγικές λέξεις («καλημέρα», «γεια σου», «παρακαλώ», «ευχαριστώ»), την έναρξη του σεβασμού και του μοιράσματος με τους άλλους. Σε αυτήν την ηλικία, ο άλλος δεν λαμβάνεται πραγματικά υπόψη. Οι πρώτοι κανόνες ευγενείας στοχεύουν στο να εισάγουν αυτό το αντανακλαστικό. Η πιο αποτελεσματική μέθοδος συνίσταται στο να του μαθαίνεται ένα μόνο κανόνα κάθε φορά. Αν το «ευχαριστώ» σας φαίνεται πρωταρχικής σημασίας, επικεντρωθείτε σε αυτό και αφήστε τα υπόλοιπα στην άκρη, μέχρι να του γίνει συνήθεια.

Από τριών έως δώδεκα ετών

Με την έναρξη του σχολείου αρχίζει και η εποχή των άσχημων λέξεων. Κι ενώ οι πρώτες («παλιόπαιδο», «κεφάλα!») μας κάνουν μάλλον να γελάμε, οι πραγματικές μας διασκεδάζουν πολύ λιγότερο. Το παιδί μπορεί να καταλάβει γρήγορα, ότι ένα ορισμένο λεξιλόγιο δεν πρέπει να περάσει το κατώφλι του σπιτιού. Με τα χρόνια, η επίδραση των φίλων γίνεται κυρίαρχη και το παιδί έχει σύντομα την τάση να υιοθετεί τους κανόνες της ομάδας. Πρέπει, παρ΄όλα αυτά, να συνεχίσετε ν΄απαιτείτε, μέσα στο σπίτι, σεβασμό για τους σημαντικούς κανόνες. Οι γονείς εξηγούν πως δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτήν την ευγένεια και συγχαίρουν το παιδί κάθε φορά που η συμπεριφορά του το αξίζει.

Οι κανόνες που τηρούνται περισσότερο είναι οι πιο απλοί και οι πιο σαφείς, αυτοί που εκφράζονται με θετικές λέξεις πάντα τις ίδιες και επαναλαμβάνονται ακούραστα κάθε φορά που χρειάζεται.

Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Οι γονείς ρωτούν- Οι ψυχολόγοι απαντούν” της Anne Bacus

Facebook

Ο χώρος μας

Θα βρείτε το Το Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης επαφή, στον Σταυρό Αγίας Παρασκευής αμέσως μετά την γέφυρα του Σταυρού.

Η εύκολη πρόσβαση μεσω των λεωφόρων Μεσογείων και Κλεισθένους καθώς και μέσω της Αττικής Οδού (έξοδοι Ε15, Υ4 και Υ6) εξυπηρετεί την περιοχή των βορείων προαστίων: Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Χολαργός, Παπάγου, Ψυχικό, καθώς και Μελίσσια, Βριλήσσια, Πεντέλη, Μαρούσι και Κηφισιά.

Επίσης μέσω των λεωφόρων Μαραθώνος, Λαυρίου και Αρτέμιδος-Σπάτων διευκολύνεται η πρόσβαση των περιοχών της Ανατολικής Αττικής: Γέρακας, Παλλήνη, Γλυκά Νερά καθώς και οι όμοροι δήμοι, Ραφήνα - Πικέρμι, Σπάτα - Αρτέμιδα (Άρτεμις), Νέα Μάκρη - Μαραθώνα, Παιανία - Κορωπί - Κερατέα και Μαρκόπουλο - Πόρτο Ράφτη.

© 2015 paidi-efivos.gr | All rights reserved

logo-footer

Βρείτε μας: